Dine celler kan ikke leve uden vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er dine store byggeklodser til dine celler. Både til muskler, knogler, hjernevæv, organer, blodkar, immunforsvar og hormoner.

Ja, alt hvad der fungerer i din krop er afhængige af vitaminer og mineraler, som også er afgørende for, at du kan danne enzymer. Enzymer kan du betegne som din krops små tændrør, og har mange funktioner i din krop. Blandt andet hormon balancen og dit immunforsvaret, bare for at nævne nogle meget vigtige funktioner.

Men også enzymer i din mundhule, som indgår i din fordøjelse og ned igennem din fordøjelseskanal, er der masser af enzymer tilstede. Så du har mulighed for at fordøje din mad som du skal. Alt for mange har problemer på lige netop dette punkt.

Hvad er vitaminer?

Vitaminer og mineralerVitaminer er kemiske forbindelser, der er livsnødvendigt for et normalt stofskifte, som din krop ikke er i stand til at producere selv. Der er fedtopløselige, samt vandopløselige vitaminer. De fedtopløselige ligger som depoter i dit fedtvæv, hvor de hentes efter behov, hvis der er tilstrækkeligt af det i kroppen. Disse vitaminer er A, D og E.

De vandopløselige (resten af vitamin gruppen), bliver ikke lagt i depoter, men skal tilføres dagligt. De overskydende skiller din krop sig selv af med, hvis der er mere tilstede end du har brug for. Særligt C-vitamin, som du ikke selv kan producere og det kan aber og marsvin heller ikke. Derfor kan der være større risiko for mangeltilstande af de vandopløselige vitaminer. Mangeltilstand af C-vitamin kan komme efter 1-2 mdr. og med enkelte B-vitaminer 1-2 uger, det kan være nødvendigt at dosere C-vitamin flere gange dagligt.

Hvad er mineraler?

Vitaminer og mineralerMagnesium, calcium, natrium, kalium, svovl, og klor kaldes makromineraler eller bare mineraler. Dem kan du tilføre din krop i mængder fra nogle hundrede miligram til flere gram.

Jern, selen, zink, krom, mangan, kobber og jod er sporstoffer. De findes i små mængder, som du kan tilføre et dagligt behov med 100 gr til 10 mg. Alle mineraler indgår i et utal af processer i din krop. Uden mineraler er et liv nærmest utænkeligt. De indgår bl.a. i følgende processer:

  • byggemateriale til knogler og tænder
  • musklernes funktioner
  • nervesystemets funktioner
  • regulere syre-base balancen
  • regulere det osmotiske tryk uden for og inden for din cellemembran
  • opbygge kroppens fedt- og proteinstoffer
  • stofskiftregulerende gennem enzymsystemer

Mineralerne påvirker hinanden indbyrdes, hvis indtager for høje mængder jern, reducere du kobber- og zinkoptagelsen. Hormonerne fra binyrene og biskjoldbruskkirtlen samt D-vitamin, hjælper din krop med at holde koncentrationen af mineraler i konstant balance, da mangler kan være årsag til sygdom og død.

Vitaminer og mineraler har også et indbyrdes forhold i at være afhængige af hinanden. B6 og C-vitamin indgår i mange processer, hvor nogle af spormineralerne er afhængige af at den rette mængde skal være tilstede i din krop.

Hele B-vitamin gruppen er meget afhængig af hinanden, hvis du har f.eks. for lidt B6 kan du ikke optage B12. Og B6 og B5 er en vigtig medspiller i en god søvn, sammen med magnesium.

 

Kærlig hilsen..

Lisbeth Holm

Lisbeth Holm

Din behandler
Ejer af Silke Akupunktur

Silke Akupunktur

Hos Huset for Sundhed og Balance
Tagensvej 70, 2 sal
2200 København N

Tlf.: 22 93 00 14
E-mail: lisbeth@silkeakupunktur.dk
Følg med på Facebook

Telefontider

Mandag – torsdag
fra kl. 09.00-18.00

Åbningstider

Mandag til Torsdag.

Du kan se ledige tider under "Bestil tid".