Lækre æbleskiver, der ikke belaster fordøjelsen.
Æbleskiver hører sig julen til, siges det. Men det er nu ikke forbudt, at lave disse på andre tidspunkter af året.
Hvorfor belaster disse æbleskiver ikke fordøjelsen? Jo, ser du, de er mælkefri og derfor uden laktose og mælke proteinet kasein, som mange mennesker ikke tåler. Alle produkter der stammer fra en ko er meget slim dannende i kroppen. Små mængder som 1 spsk om dagen, kan have en gunstig påvirkning på tarmbakterierne. Men ikke hvis du ikke kan tåle laktose eller kasein.
De er også glutenfri, som vi alle ikke har godt af i større mængder. Nogle tåler det bedre end andre. Men generelt forårsager gluten for megen inflammation i tarmen. Så det er altid godt at holde lidt igen med det.
Rug, spelt, byg har mindre indhold af gluten i forhold til den hvede der bliver dyrket i dag. Hveden er fremdyrket med langt mere gluten i dag end for 30 år siden. Fordi gluten giver et bedre brød at bage og er derfor langt bedre i brød, kager med mere.
Det kan være en af grundene til at flere og flere bliver intolerante eller får allergi over for gluten. Vi bliver overbelastet af det.
Nå… men du skal også have din opskrift på disse små lækre vidundere. Så må gluten snakken fortsætte i et andet blog indlæg.
Opskriften er inspireret fra Lise-Lotte Elmkvist. Dog med ændringer og tilføjelser.
Æbleskiver ca.34 stk.
3 dl rismælk
5 gr. loppefrøskaller (Bage Husk)
2 spsk. kokosolie med eller uden smag
1 spsk. smør
3 æg
2 spsk. kokos sukker
revet skal fra ½ øko citron, samt saften fra denne
revet skal fra ½ øko appelsin, samt saften fra denne
1 tsk. kardemomme
1 tsk, kanel (ægte kanel)
½ tsk vanilje pulver (ikke vanilje sukker)
½ tsk natron
1 tsk bagepulver
35 gr. quinoamel (købes i de fleste Meny, Irma og Føtex)
165 gr. rismel
knivspids salt
Sådan gør du:
Rismælk og loppefrøskaller blandes sammen og sættes til side.
Smelt kokosolie og smør sammen og lad det køle af.
Del æggene op i hvide og blomme i hver sin skål.
Pisk hviderne stive.
Riv appelsin og citron skal og pres saften ud i en skål for sig selv.
Pisk blommer med kokos sukker, kardemomme, kanel, vanilje. Tilsæt her alle de tørre ingredienser og mælken med loppefrøskaller, skiftevis, samtidigt med du rører i dejen. Tilsæt citrus saften og skallen, samt den smeltede kokosolie og smør.
Vend forsigtigt æggehviderne i til sidst. Dejen kan virke lidt tyk, men bare rolig, det skal nok blive rigtig godt.
Steg dem i kokosolie eller smør.
Jeg syntes ikke det er nødvendigt at “fylde” efter når du skal vende dem, de bliver dejlige fyldige og luftige.
Kærlig hilsen..
Lisbeth Holm
Din behandler
Ejer af Silke Akupunktur