Hvordan du regulere din syre – base balance med fødevarer
Syre-base balance påvirker dit blod. Dit blod er en smule basisk ca. PH7,4, den neutrale PH værdi er 7, PH værdier der ligger over 7 er basiske, så jo højere tal jo mere basisk.
PH værdier der ligger under 7 er syre, så jo mindre tal jo mere syre.
For at spise det optimale og holde en fin balance i kroppen skal man spise ca.60-70 % basisk kost og ca.40-30 % syre kost.
Ved sygdom eller ophobninger, kan man blive nød til at komme op på 80 % base og 20 % syre kost.
Syren
Man kan nemt få for meget syre i kroppen, både pga. fødevarer og deres syreværdier, men også livsstilen, stress, for mange toksiner(giftstoffer) fra fødevarer og medicin. Kroppen har egen produktion af syre, såsom immune reaktioner, udskillelses processer, omdannelses processer mm, der naturligt forekommer i kroppen, alt det tilsammen kan ”kvæle” ilt og næringsstoffer i vores celler. Kroppen vil være tvunget til at kompensere for den høje syre koncentration, ved at bruge alle de basiske mineraler der er til stede i kroppen. Hvis kosten ikke indeholder nok mineraler bliver det taget fra bl. a knoglerne, for at kompensere for den høje syre koncentration.
En forhøjet syre balance i cellerne har nogle konsekvenser i vores krop, disse kan være: en nedsættelse af kroppens evne til at optage mineraler og næring, en nedsat energi produktion i cellerne, nedsat evne til reparer de ødelagte celler, nedsat evne til den naturlige afgiftning af tungmetaller, en hurtigere træthed, mindre koncentration. Ved stor syre ophobning opstår der ubehag og sygdom i en mindre eller større grad.
Symptomer på syre ophobning
De mest almindelige symptomer på for meget syre i kroppen er følgende:
- Hovedpine
- Migræne
- Eksem
- Hud kløe
- Spændte muskler
- Stive led, smerter eller hævelser i led
- Kolde hud områder
- Kroniske muskel smerter
- Fortykket og ophobet bindevæv (væskeophobninger, knuder i bindevævet)
- Svamp i huden eller i kropsåbninger
- Cellulitis (buler i bindevævet)
- Dårlig ånde
- Tørre læber
- Rynker, tør hud
- Slimdannelse i lunger
- Mave/tarm smerter, oppustet
- Diarre/løs afføring og/eller forstoppelse
- Menstruationssmerter
- Svær med at holde på vandet (inkontinens)
- Knogleskørhed (kalken tages fra knoglerne for at skabe base i kroppen)
- Indre uro
- Irritabilitet
- Vrede
- Nedtrykthed
- Unaturlig træt
Listen kunne sagtens blive meget længere. Alle disse symptomer kan sætte sig til sygdom af forskellige karakter med tiden. Den PH skala du helst skal holde dig indenfor er fra PH6-PH10.
Men der er mange der spiser oksekød, kylling, svinekød, ost, skaldyr og lam mv., som ligger på en meget lav PH værdi. Skal du have kød, så sørg for at få en hel del fra gruppen der ligger mellem PH8-10 i samme måltid eller i løbet af dagen.
PH værdien i fødevaren
Det er ikke altid man kan regne ud, hvilken fødevarer der er basisk og syret. når den bliver bearbejdet i kroppen. Citron er meget syre, når du står med den i hånden, men når du spiser citron bliver den omdannet til base, som slut produkt i kroppen. Så det er ikke den aktuelle PH værdi fødevaren har, men den PH værdi der sker i omsætningen, der er det afgørende for om fødevaren er syre eller base for kroppen.
Husk på, at det ikke kun gælder om at spise så meget base som muligt, der skal være syre i kosten, ellers kommer der igen en forkert balance, kroppen kan heller ikke tåle at blive for basisk, men syren laver størst skade.
Ikke alle fødevarer er med på skemaet, men en stor del, så står du med en fødevare, som du er i tvivl om hvad den gør for kroppen, er der nogle helt generelle retnings linjer. Basiske fødevarer: næsten alt frugt, grøntsager, urter og krydderier.
Syret fødevarer: kød, fjerkræ, fisk, æg, korn, mælkeprodukter(nogle kilder mener en smule basisk)
Fødevarer efter PH værdi
PH værdi | Fødevare og drikke og deres PH værdi |
PH10
|
Rå spinat rå broccoli artiskok Rå asparges rødkål selleri Blomkål grønkål mælkebøtte Tang løg citron/lime Sojaspirer soja lecitin byggræs Hvedegræs lucernespirer vandmelon |
PH9 |
Avocado hjulkrone olie urtete/base te/grøn te Salat squash radiser Rødbede tomat bønner Persille rå ærter rå aubergine Grønne bønner rødbede toppe hvidløg Purløg citron græs cayenne peber Mango papaja sød kartoffel Pære druer kiwi Melon figner/dadler/rosiner blåbær Carob ingefær hindbær Granatæble |
PH8 |
Rosenkål endiviesalat hvidkål Savojkål soja bønner banan Kogt spinat kogt broccoli kogt asparges Kogte ærter tilberedt aubergine grapefrugt Mandler vilde ris quinoa Hirse hørfrø olie kokosvand Cikorie oliven peberfrugt Brøndkarse kina radiser feldsalat Æbler majroe ananas Kirsebær jordbær abrikos Fersken/nektarin cantalupe melon appelsin Sojamælk tofu ribs Kastanjer hav/urtesalt krydderurter Pastinak persillerod |
PH7 |
Vandhane vand oliven olie græskarkerner Kæmpenatlys olie omega 3 olier sesam frø Gedemælk fennikel frø solsikkefrø Porrer kokosolie brød med spiret korn Mælk smør usaltet fløde |
PH6 |
Koldvands fisk boghvede spelt Yoghurt juice kornprodukter Sojamælk kokos æg Te kidney bønner blommer Rugbrød spelt brune ris Byg kakao ris/mandelmælk Havre lever østers Laks tun andre tørret bønner Honning vegetabilske olier vanilje Sesam olie tofu soja ost Hvide bønner lima bønner aduki bønner Gås kalkun |
PH5 |
Kogte bønner kylling granatæble Dåse frugt sukker hvide ris Hvide kartofler pinto bønner linser Sorte bønner smør saltet ris kiks Kogte majs fuldkornshvede rabarber Melasse sirup ketchup/sennep muskatnød Muslinger blæksprutte mælkeprotein |
PH4 |
Kaffe hvidt brød peanut(smør) Pistacie oksekød solbær Tranebær svesker sødet frugt juice Hvede valnødder tomat sovs Kærnemælk flødeost popcorn Sødet yoghurt soja sauce morgenmads produkter Chips røget fødevarer fastfood Cashewnødder pecan nødder tahin |
PH3 |
Lam svinekød sort te Skaldyr kager/slik bordsalt Gedeost sodavand manglende søvn Pasta syltede fødevarer medicin Ristet nødder syltetøj euforiserende stoffer Tobak chokolade stress Eddike aspartam bekymring Gær sødemidler overarbejde Ost vin |
2.3 COLA!!! Der skal 32 glas basisk vand(PH10) til at neutralisere 1 glas cola. Og basisk vand er ikke almindelig vandhane vand.
Der kan være tvivl om disse i syre-base balancen
Der er nogle fødevarer der kan være tvivl om i de forskellige bøger og andre kilder om syre-base balancen. Disse fødevarer er:
Brazil nødder boghvede cashew nødder
Kylling majs hytteost
Æg hørfrø grøn te
Honning limabønner mælk
Nødder kartoffel, hvide græskarkerner
Quinoa soja produkter spiret frø
Squash solsikkefrø tomat
Yoghurt
Det betyder ikke at, du skal lade være med at spise nogle af disse produkter. Så længe du spiser overvejende basiske fødevarer.
Mange af disse fødevarer er placeret i skemaet, der hvor de fleste kilder angiver dem.
Kærlig hilsen..
Lisbeth Holm
Din behandler
Ejer af Silke Akupunktur
Hej
Jeg synes din side er meget fin og nem at forstå og forholde sig til.
Du omtaler kød, her også fjerkræ som syrefremmende.
Hvordan forholder det sig med fisk ?
Jeg har læst at men med fordel kan drikke varmt vand med citron om morgenen –
Er det rigtigt og kan man skifte citronen ud med lime ?
Jeg bor på stranden i Kenya og har rig adgang til fisk og Lime – citroner skal importeres fra Sydafrika hvilket ikke giver mening.
Hej. Du kan sagtens bruge lime eller appelsin. Fisk er protein og dermed også syre, men langt mindre end kød.
Hej Lisbeth, det er en fin oversigt – mange tak for det. Kan du ikke uddybe forholdet mellem en madvare, og hvad den omdannes til i kroppen? f.eks. citron som er ret syret, men omdannes til en base i kroppen? Det giver intuitivt ingen mening. Jeg har købt et anlæg som kan lave basisk vand (9,5-10 PH) men elsker citron og brus)) Er det at ødelægge ideen med basisk vand, når man betænker hvad citron åbenbart forvandler sig til?
Så lige med kød: Jo, det har meget lav PH værdi, men det har altså også mange andre gode egenskaber (aminosyrer og vitaminer) så er det ikke mere et spørgsmål om mådehold? På forhånd tak.
Jeg mener citronen bliver omdannet i leveren. Men kan ikke huske det præcist. Det samme gælder lime og appelsin. Nej, jeg tænker ikke du ødelægger basisk vand. Det er jo meget populært at drikke vand med citron på fastende mave om morgenen, for at kick-starte galdeblære og lever.
Vi skal have kød, hvis vi har lyst til at spise det. Og vi skal også have syre i kroppen. Alt handler om balance, særligt det man kommer på tallerkenen. En god fordeling af 70% base og 30% syre på hver tallerken.
Kære Silke.
Tak for din inspiration. Jeg kan se at nødder står på syrelisten. Nødder synes jo ellers at blive omtalt som vældig sundt og godt alternativ til sødt. Er det korrekt at man faktisk skal holde sig fra nødder eller kun i små mængder?
Jeg har fået konstateret knogleskørhed (56 år) og vil naturligvis gerne passe på min krop.
Dbh Lilli
Hej Lilli.
Du kan sagtens spise nødder. Det handler om balance på din tallerken.
Bh Lisbeth
Hej,
Der står Tomat både i PH9 og PH4. Hvilken en er den korrekte?
Mvh Anders
Hej Anders.
Rå tomat er PH9 og tomat sovs PH4. Det er typisk den man køber i super markedet.
Bh Lisbeth
Hej Lisbeth
Har studeret mange syre/base lister. Men din er nok den bedste, tak for det.
Jeg har en meget følsom blære, der gør ondt når jeg får for meget base. Bruger meget citron i postevand, og synes det hjælper på balancen. Vh Klaus