Hvad er det der sker med fibre i kroppen.

Fibre er ufordøjelige kulhydrater, der findes i en langt række grøntsager, frugter og fuldkorn. De kan ikke nedbrydes i din mavesæk eller tyndtarmen. Når de kommer til tyktarmen bliver de helt eller delvist nedbrudt, af de bakteriestammer du har i din tyktarm.

Fødevarer med højt fibre indhold hjælper til med, at holde dig mæt længere og nedsætter optagelsen af glukose, altså de hurtige kulhydrater. Dermed ikke sagt, at du kan vælte dig i sukker og sukkerholdige fødevarer. Forhøjede glukoseniveauer fører til forhøjede insulinniveauer, som fører til insulinresistens.

Hermed er fibre med til at reducere risikoen for diabetes. Fordi de laver en flad blodsukker kurve, så glukose ikke laver de store udsving i dit blodsukker. Der er lavet undersøgelser i forbindelse med forhøjet insulinniveauer, at der kan være en forbindelse med en øget risiko for brystkræft.

 

FibreFibre, østrogen og brystkræft

Øget eksponering for østrogen er kendt for at øge risikoen for brystkræft. En kvinde producere østrogen via hendes æggestokke primært. Østrogen kan samle sig i overskydende fedtvæv, eller komme fra miljøkilder som indeholder hormonforstyrrende stoffer.

Fibre kan hjælpe med at reducere de overskydende østrogen niveauer, hvilket reducerer risikoen for brystkræft. Fordi det hjælper med at fjerne overskydende østrogen fra kroppen via fordøjelseskanalen.

Fibre binder østrogen i fordøjelseskanalen og forhindrer det i at blive reabsorberet i kroppen. Her er det samme gældende for andre uønsket stoffer særligt tungmetaller. De binder sig også til fibrene og bliver ført ud via fordøjelseskanalen.

Desuden synes opløselig fiber, som vist i undersøgelser med brug af svesker og hørfrø, at ændre østrogenmetabolisme. Således at der produceres en mindre farlig form for østrogen, mens uopløselig fibre, fra hvedeklid ikke har samme virkning. Af denne grund kan bønner, havre, chia frø og hørfrø give ekstra beskyttelse på grund af deres højopløselige fibreindhold.

 

Ekstra fiberholdige fødevarer

Selv om de fleste forbinder hele korn med fibre, indeholder bønner mere end fuldkorn, og grøntsager og frugter og nogle frø indeholder sammenlignelige mængder – her er et par eksempler:

1 kop kogt quinoa – 5 gram fibreFibre

1 kop kogt brun ris – 4 gram fibre

1 kop kogte kidneybønner – 11 gram fibre

1 kop kogt broccoli – 6 gram fiber

1 kop blåbær – 4 gram fibre

1 spsk chia frø – 6 gram fibre

Det er generelt grøntsager, frugt, fuldkorn, tørret frugt, nødder, frø og kerner der løber af med sejren. Ikke nok med du skal sørge for at få ca. 30 gram fibre dagligt, så er de meget afhængig af væske. Du skal drikke ca. 1½ l vand. Og det er ud over kaffe, sort og grøn te. En gennemsnit dansker får ca. 17-20 gram fibre dagligt, hvor meget får du?

Du skal påregne at indtage min. 600 gram grønt og frugt, samt 100-200 gram fuldkorn. Så det kan være du skal kigge din kost efter i sømmene. Skal lige gøre opmærksom på, at kød kan være op til 24 timer om at komme igennem din fordøjelseskanal. Særligt kød fra klovdyr.

 

Fremmer vægttab og fordøjelsen

I forbindelse med vægttab er mæthedsfornemmelsen særlig vigtig. Når du indtager fiberholdige fødevarer binder de sig til vand og får dermed mavens indhold til at svulme op. Det gør dig mæt i længere tid og stabilisere dit blodsukker som tidligere nævnt. Fiberholdige fødevarer fylder godt på tallerkenen og gør det nemmere at nøjes med færre portioner.

Særligt fibre som cellulose og lignin er gode, hvis du vil holde vægten nede. De fylder I maven, men kan ikke optages i kroppen og bidrager dermed ikke med overskydende energi, ligesom fedt gør. Det har tillige vist sig at være effektivt over for mavefedt.

Fiberholdige fødevarer kræver også en større tyggeeffekt, hvilket giver signaler til hjernen om, at du bliver hurtigere mæt, fordi du ikke sluger maden. Den bliver gennemtygget og alene der kommer der en mæthedstilfredsstillelse.

De påvirker desuden tyktarmen i en positiv retning. De fremmer de gode bakterier i din tarmflora og dermed er indirekte medvirken i et sundt immunforsvar, da op til 80 % af dit immunforsvar ligger i din fordøjelseskanal.

Her er nogle lækre opskrifter, som kan få din livsstil til at løfte sig:

https://www.silkeakupunktur.dk/opskrifter/broccolisuppe-opskrift/

https://www.silkeakupunktur.dk/category/opskrifter/

Kærlig hilsen..

Lisbeth Holm

Lisbeth Holm

Din behandler
Ejer af Silke Akupunktur

Silke Akupunktur

Hos Huset for Sundhed og Balance
Tagensvej 70, 2 sal
2200 København N

Tlf.: 22 93 00 14
E-mail: lisbeth@silkeakupunktur.dk
Følg med på Facebook

Telefontider

Mandag – torsdag
fra kl. 09.00-18.00

Åbningstider

Mandag til Torsdag.

Du kan se ledige tider under "Bestil tid".