Den 1. søndag i advent.

Lidt julehygge snacks, kan laves næsten uden sukker.

Jaaah, så ramte vi den 1. søndag i advent og her syntes jeg du skulle forkæles med nogle opskrifter, som faktisk er rimelig nemme at gå til.

Lisbeth Tordendahl’s lækre opskrifter

Jeg har fået tilladelse af Lisbeth Tordendahl www.lisbethtordendahl.dk til at bringe et par af hendes opskrifter fra hendes populære bog “Det søde, Sundhed og nydelse” www.detsoede.dk

.

Det er hjemmelavet marcipan, super nem og hendes dejlige pebernødder/julekager.

Du kan købe hendes bog lige her www.lisbethtordendahl.dk. Det kunne være en dejlig julegave idé, adventsgave eller mandelgave.

Opskrift på julekager og pebernødder

Grunddej

50 g smør (evt. kokosolie)
¾ dl Ahornsirup
1½ tsk. Stødt kanel
½ tsk. stødt ingefær
¼ tsk. stødt nellike
½ tsk. Natron
1 mellemstort æg
125 g Fuldkorns speltmel
125-150 g Sigtet speltmel

Fremgangsmåde

Lun smør og ahornsirup i en gryde så det kan blandes.

Tag gryden af varmen og rør krydderier i. Rør også natron i og stil det køligt til massen ikke længere er varm.

Kom æg i og bland grundigt, hvorefter melet (og en knivspids salt hvis du bruger kokosolie) vendes i. Saml dejen uden at ælte og lad den hvile indpakket mindst en time i køleskabet.

Pebernødder

Rul lange pølser (tykkelse som en lillefinger) og skær i 1 cm tykkelse. Sæt dem ikke for tæt på en plade med bagepapir og bag ved 200 grader i ca.10 min.

Julekager

Rul dejen ud på et let melet bord til en tykkelse på ca.4 mm. Stik kager ud med forskellige små forme. Bag dem ca.10 min ved 200 grader. Lad dem køle på en rist. Dekorér evt. med smeltet chokolade.

Hjemmelavet marcipan

200 g mandler eller 185 g mandelmel (ikke fedtreduceret)
ca.¾ dl rismaltsirup
eller du kan erstatte rismaltsirup med æblemos(hjemmelavet)
evt. rosenvand

Fremgangsmåde

Hvis ikke du har købt mandelmel:
Smut mandlerne, tør dem i et klæde og lad dem gerne ligge fremme her på i en dags tid eller mere. Så de bliver helt tørre. Læg dem evt. i et klæde på varmeapparatet. Knus mandlerne til meget fint mandelmel i en elektrisk kværn.

Tag det i en skål og bland med rismalt. Bland så vidt muligt med en ske, og brug først til sidst fingrene, ellers bliver det for varmt, og olien i mandlerne trænger ud. En smule rosenvand kan æltes i for smagsvariation og en lidt blødere konsistens. Opbevar marcipanen koldt. Giver ca.240 g færdig marcipan.

Æblemos og rosenvand en lækker blanding

Jeg har lavet den med æblemos og den smager så lækkert, når du bruger nogle søde æbler. Du skal koge et æble uden skræl, skær det i tern og kog med lidt vand, til æblet er mørt, blend det, så er der æblemos. Rosenvandet smager himmelsk i marcipanen.

Her er et par af mine egne, den ene er med inspiration fra Anne Marie Vester.

Marcipan crunch med bær is.

Til 4 personer:

150 g marcipan (brug evt. Lisbeth Tordendahl’s marcipan)
200 g frosne bær, blandet bær eller hindbær, jordbær, blåbær

Fløde til flødeskum, du kan bruge sojaflødeskum eller ris flødeskum.
Evt. lidt økologisk is, Soya is, sukkerfri is eller hvis du er ligeglad, så tager du den du holder af.

Fremgangsmåde

Tag de frosne bær ud og lad dem tø i ca.30 min

Riv marcipanen ud på et bagepapir på en bageplade. Fordel det så det ikke klumper så meget.

Bag det i 10-15 min på 180 gr eller når det får lysebrune kanter. Du skal se til det, for det kan pludselig gå meget stærkt og (brændt marcipan smager ikke godt og det er for dyrt at brænde på).

Lad det køle.

Blend de let tøet bær sammen med lidt fløde eller anden flødeskum, hvis ikke du tåler mælkeprodukter.

Pisk flødeskum.

Server i et glas eller en skål. Kom først marcipan crunch i bunden af skålen, kom derefter “bær isen” ovenpå og top det med flødeskum. Hvis du har is med kommes det ovenpå “bær isen”.

Abrikos marmelade grund opskrift.

1 pose mørke øko abrikoser fra Urtekram. Helst ikke de orange abrikoser, der er svovl i og de kommer til at smage underligt.
Vand

Der kan tilsættes følgende efter behov og smag:

Fint hakket mandler/hasselnødder
Kanel, kardemomme, vanilje pulver eller kokos.

Varierer efter dine smagssanser.

Fremgangsmåde

Læg abrikoserne i blød med vand der kun lige dækker dem. Helst gerne i 10-12 timer natten over. Kom abrikoser og vand op i en gryde og kog dem i ca.5-8 min. Blend dem med en stavblender. Inden du sætter i kog kan du tilføje nødder eller andet til smagssanserne.

Lad det køle og kom på et glas du har kogt af, så holder det sig lidt længere. Kan holde sig i ca. 1 uge, hvis ikke der er gået mus i det efter et par dage.

Jule englene synger

Disse opskrifter kan få jule englene til at synge, sneen til at dale og kravlenisserne til at danse.

Ja, jeg syntes du skulle prøve dem.

Held og lykke med dem og glædelig 1. søndag i advent.

Kærlig hilsen..

Lisbeth Holm

Lisbeth Holm

Din behandler
Ejer af Silke Akupunktur

Silke Akupunktur

Hos Huset for Sundhed og Balance
Tagensvej 70, 2 sal
2200 København N

Tlf.: 22 93 00 14
E-mail: lisbeth@silkeakupunktur.dk
Følg med på Facebook

Telefontider

Mandag – torsdag
fra kl. 09.00-18.00

Åbningstider

Mandag til Torsdag.

Du kan se ledige tider under "Bestil tid".