Fødevareallergi og Intolerance

Samt test af gavnlige fødevarer
 
 

Fødevareallergi og intolerance/sensitivitets test.

Fødevareallergi og intolerance/sensitivitet over for fødevarer er et stigende problem. For nogle kan det være en meget ensidig kost og andre kan det være stress, traumer, chok eller andet der ligger til grund for, at der er oparbejdet en fødevareallergi eller intolerance for en fødevarer.

Symptomerne kan være rigtig mange. Har du fået diagnosen irritabel tyktarm lægger der i langt de fleste tilfælde en intolerance, sensitivitet eller måske en fødevareallergi tilstede.

Det er så ufattelig vigtigt, at de fødevarer du indtager harmonere med din fordøjelse. Hvis der er fødevarer din krop ikke har det godt med, kan det skabe en ubalance i din tarmflora og det påvirker din optagelse af det du ellers indtager. Der kan dannes inflammation i din tarmvæg, hvis du dagligt spiser fødevarer der genere din fordøjelse.

Det kan desværre udvikle sig til, at du kommer til at mangle enzymer til at nedbryde noget af det du indtager, så du får skubbet hele balancen i enzymproduktionen, mavesyren, og tarmfloraen. Det kan være en invitation til ubudne gæster i tarmen, som svampe, parasitter og overvækst af de dårlige bakterier.

Hvad er en intolerance/sensitivitet?

Fødevareallergi

Gluten er en af de største årsager til intolerancer. Gluten kan give mange uforklarlige fysiske og psykiske symptomer.

Når du er intolerant eller sensitiv over for fødevarer kommer dine reaktioner alt fra nogle timer til 72 timer efter og i nogle tilfælde op til 1 uge efter. Din intolerance er som regel mængde bestemt af fødevaren. Oftest er der mange fødevarer emner du kan reagere på eller noget du spiser meget af, f.eks hvede og mælk. Nogle dage kan du spise mere uden der kommer en reaktion og andre dage skal du bare have en bid. Her er det ikke et bestemt protein din krop reagere overfor som i allergi.

 

Dine symptomer kan være:

 • ondt i maven, oppustet, mavesår, betændelse/inflammation
 • kvalme, rumlen i maven
 • forstoppelse eller diarré, (afføringen kan lugte voldsomt)
 • træthed, manglende koncentration
 • bøvser efter måltider, prutter som lugter meget
 • irritation, grådlabil, humørsvingninger, depression og angst
 • hovedpine, migræne
 • ømme, spændte og trætte muskler
 • væskeansamlinger
 • hyperaktivitet
 • eksem

Der kan være flere end disse symptomer. Hvis du spiser en fødevarer enten hver dag eller 2-3 gange om ugen, bliver du konstant påvirket. Dit nervesystem og fordøjelsen bliver stresset af den påvirkning der kommer, fordi der opstår inflammation og betændelses tilstande i fordøjelsen, samt du ikke optager det du spiser og drikker, fordi fordøjelsen ikke fungerer som den skal.

De mest problematiske fødevarer er mælkeprodukter, kornprodukter (særligt hvede pga af det store indhold af gluten), æg, citrusfrugter, nødder, skaldyr og sojabønner.

Fødevareallergi

Mange får mavesmerter, oppustet og bliver utilpas, samt træthed og manglende koncentration.

Hvad er fødevareallergi?

En fødevareallergi kan komme med en voldsom reaktion, alt fra en berøring af en fødevarer eller til 2 timer efter indtagelse. Fødevareallergi er dit immunforsvar der reagere på et proteinstof, som din krop er overfølsom over for. I modsætning til intolerance eller sensitivitet er dit immunforsvar ikke involveret. Der sker en overreaktion i dit immunforsvar. Kroppen starter en produktion af antistoffer, over for det pågældende protein der findes i den fødevarer du har allergi over for. Det vil sige at fødevareallergi ikke er mængde bestemt, som intolerance er, men er emne bestemt. Ved allergi skal der oftest kun en lille mængde til, før din krop udløser en reaktion.

 

Dine reaktioner på fødevareallergi kan påvirke?

 • huden, som udløser eksem, nældefeber, udslet mm.
 • kredsløbet, som kan udløse en voldsom reaktion også kaldet anafylaktisk chok.
 • nervesystemet, som udløser hovedpine og/eller migræne.
 • lunger, som kan udløse høfeber, astma, vejrtrækningsbesvær, kronisk slim i lunger og svælg.
 • mave og tarmsystemet, som udløser diarré, oppustet, smerter og kramper, evt. opkastninger.

 

Dette er de primære symptomer, der kan findes mange andre, da det kan være meget individuelt, hvordan du reagere på det protein du ikke tåler. Symptomerne kan i tilfælde minde rigtig meget om en intolerance, derfor kan det være svært at skelne de to typer.

 

Behandlingen

Behandlingen foregår med primært kinesiologi, som er muskeltest og den mest kendte metode, både i at få testet frem til fødevarene, men også at få afbalanceret den stress der er opstået med fødevareallergi eller intolerance. Der bliver også behandlet med auriculoterapi eller akupunktur. Der bliver testet frem om der skulle være nogle gavnlige fødevare, krydderier/krydderurter eller urter, der kunne gavne dig og fremme behandlingen. Der bliver også testet for enzymer, tarmbakterier, vitaminer, mineraler og tungmetaller.

Den/de fødevare/r du reagere på skal som udgangspunkt fjernes fra din kost. Det kan være svært, for du kan være følelsesmæssig knyttet til den fødevare. Det kan være som at miste højre arm, det er der nogen der føler. Men fortvivl ikke, det er en ubalance og den kan der rettes op, så det bliver nemmere at undvære den elskede fødevare.

 

Fødevareallergi

Der kan være gavnlige fødevarer til at rette op på din ubalance.

Hvad nu hvis der ikke er intolerance eller fødevareallergi?

Det kan forekomme, at du har lignende symptomer, men ingen negativ test af fødevarer. Det vil sige ingen fødevareallergi eller intolerance. Men fortvivl ikke der kan sagtens være andre årsager som nedsat enzym produktion, manglende tarmbakterier, ophobning af tungmetaller eller anden form for stress i kroppen og det kan også afbalanceres. Så kroppen kommer i balance igen.

 

Jeg har lavet en video til dig, hvor jeg fortæller om sensitivitet/intolerance, en lille sjov historie om allergi over for peanuts og om behandlingen. Du kan finde flere spændende videoer på min YouTube kanal

God fornøjelse.

Akupunktur

Myoreflexterapi

Auriculoterapi

Facebook

Silke Akupunktur

Hos Huset for Sundhed og Balance
Tagensvej 70, 2 sal
2200 København N

Tlf.: 22 93 00 14
E-mail: lisbeth@silkeakupunktur.dk
Følg med på Facebook

Telefontider

Mandag – torsdag
fra kl. 09.00-19.00

Åbningstider

Mandag og onsdag
fra kl. 9.00-19.00
Torsdag fra kl. 11.00-19.00
Hver anden tirsdag
fra kl. 11.00-16.00