Med balance i vandelementet har du en stærk vilje – med ubalance kan du drukne i unødig frygt.

Det fremgår i teksten, at der står skrevet med et stort bogstav ved organer og blod, det er den kinesiske tankegang det drejer sig om. Står det med lille bogstav er det vestlig tankegang. Eksempel, Nyrer(kinesisk), nyrer(vestligt, vores fysiske nyrer).

Dette blog indlæg må ikke samlignes med nyrens funktion set i vestlig medicin. Det vil sige nyresvigt, forstørret nyre og andre diagnoser af nyresygdomme, er IKKE det samme, som den måde der arbejdes med nyreenergien i akupunkturen.

I vintermånederne er det Nyreenergien der slår sine folder i den kinesiske filosofi.

Livsenergi (Qi)

Hver årstid har sine opgaver også for dine organer. Din livsenergi, også kaldet Qi (tji), er den vigtigste energi man arbejder med i akupunkturen. Den kommer i ubalance på grund at din livsstil, din kost og klimaet, og kan forårsage sygdom og lidelser. Den flyder i et meridian system der ligger i kroppen og i dine organer, det er livsenergien man kontakter og bringer i balance med akupunktur nålene.
Livsenergi løber gennem kroppen, ligesom årstiderne løber gennem året med vinter, forår, sommer og efterår. I følge den kinesiske visdom repræsentere hver årstid et element som er følgende:

Nyrer

Foråret repræsenterer træelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Leveren.
Sommeren repræsenterer ildelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Hjertet.
Sensommeren repræsenterer jordelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Milten.
Efteråret repræsenterer metalelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Lungen.
Vinteren repræsenterer vandelement, som hovedsagelig kontrolleres af Nyrerne
.

Som en spiral bevægelse flyder livsenergien som sagt, igennem de forskellige organer og meridianer. De har hver deres højdepunkt i hver deres årstid. Hvert element har tilknyttet følelser, smag, farve, lyd (den stemmeføring man har) og andre specielle egenskaber. Forskellige opgaver der skal udføres, for at holde din krop i harmoni. Kommer der en disharmoni manifesterer det sig som mangler, symptomer og lidelser.
Da vinterne er godt i gang eller måske burde være det, er det tid til at fortælle lidt om vandelementet, hvor Nyre og Blære energien er tilstede.

Nyrer

Vandelementet

Det er her i vintermånederne vi går lidt i hi, ligesom naturen og dyrene gør det. Det er her vi skal lytte til afslappende musik og meditere. Se ind i os selv og fordybe os, se på det forgangene og det kommende år og lave en selvreflektion. Finde de indre kræfter frem, så du kan være i harmoni når det sprudlende forår, den varme sommer og det frugtbare efterår kommer i det kommende år. Det er vinteren du skal komme til kræfter og pleje dit indre.

Vilje og ambitioner hører til her i vandelementet. Med velfungerende Nyre- og Blærefunktioner ligger din vilje i din egen bukselomme. Du er i stand til at forfølge dine mål og sætte din vilje igennem, uden dog at miste overblikket og “trumle” andre ned på din vej til dine mål.

Frygt er den følelse der hører til i vandelementet. Frygt kan være din hjælper, når det gælder respekt for det farlige. Men er den ude af balance, hersker der unødig frygt for mange ting og det kan være selve livet. Du kan næsten drukne i ængstelse og den kamp det er, at opnå bekræftelse på, at alt er i orden.

Nyrer

Disse to organer står for vores vandkontrol, og de har en rensende effekt på din krop. Deres funktion er uhyre vigtig, da dine celler består af 98% vand. Eller burde gøre det.

I den kinesiske tankegang husere dine Nyrer al din nedarvede energi, altså dit arvemateriale (gener, dna) og din livscyklus. Som for kvinders vedkommende er på hvert 7. år og mændene hvert 8. år. Pigerne kommer i puberteten som ca.14 årig og overgangsalder som ca.49 årig. Drengene kommer i puberteten som ca.16 årig og overgangsalder som ca.64 årig (ikke alle mænd kommer i overgangsalder). Nyrer kontrollere ligeledes for kvindernes vedkommende livmoder, æggestokke og har en indflydelse på hormonerne ved menstruation og ligeledes overgangsalderen.
For mænds vedkommende er det kvaliteten af sædceller og hormonerne til produktion af sædceller. Dette har også indflydelse på prostata.
Samlet set har Nyrerne indflydelse på vores evne til at formere os og vores libido.

Det er også i følge den kinesiske forståelse, at når al Nyrer energi render ud, enten pga. alderdom eller sygdom, så dør vi. Så her kunne man måske spekulere lidt i sin alderdom.

Blæren

Blæren udfører Nyrernes ordrer. Blæremeridianen kommer alle vegne rundt, det er den længste meridian på kroppen med hele 67 punkter. I den kinesiske filosofi fordeler Blæren vandet i kroppen til rent og urent. Hvor rent bliver i kroppen og nære kroppen og det urene bliver til urin og bliver hermed udskilt.

Er der ubalance i denne funktion kommer der problemer med vandladningen. Der opstår væskeophobninger i ben og ankler, men andre steder kan også forekomme. På det psykiske plan, når Blære energien kommer i ubalance kommer der negative følelser til syne, såsom jalousi, mistænksom over for alle mennesker og en sygelig misundelse.

Når Nyren er i ubalance er det frygten der dominere den psykiske følelse. Her er der tale om den unødige frygt, som enten kan være frygtløs eller den overdominerende frygt for, at alt kan gå galt.

Hvad kan du selv gøre?

Nyrerne er delt op i Nyre yin og Nyre yang. Hvor Nyre yang er dit varmeapparat der skal holde dig varm og dynamisk. Give dig mod, livsglæde og viljestyrke til at gennemføre dine beslutninger i livet.

Nyrer yang

Nyre yang
Der er fødevarer der specifikt styrker din Nyre yang energi. Disse er blandt andet:
Spelt, havre, hirse, quinoa, ingefær, løg, kardemomme, dadler, basilikum, hvidløg, rodfrugter, porre, ørred, kylling, laks, rejer, lam, duer, kastanjer, valnødder, sorte sesamfrø.
Undgå helst rå og kold mad, pas på med for koldt mad. Gerne grød, varme supper og langtidsstegt eller langtidskogt mad.

Symptomerne på Nyre yang underskud kan bl.a. være:
Lændesmerter, kolde arme og ben, svage knæ, ofte vandladning som er klare, væskeansamlinger i ben, løs afføring, kronisk diarre, uregelmæssig menstruation, astma, voldsom sveden, ringen for ørene, manglende viljestyrke og retningslinje, depression, træthed og udmattelse.

Nyre yin
Nyre yin er den modsatte part til Nyre yang. Nyre yin er dit køleapparat, den skal holde dig stille og rolig med en fattet indadvendt energi. I Nyre yin finder du din DNA, som er essensen i din livscyklus. Når du ældes er det et fysiologisk forfald i din essens.

 

Nyrer yin

Der er fødevarer der specifikt nære Nyre yin, disse er bl.a:
Hirse, spelt, figner, melon, mørke bær, spirulina, brændenælde, morbær, kål, blåbær, al slags frugt, grønne grøntsager, æg, and, tofu, soyamælk og østers.

Her er det helt modsat Nyre yang, her skal fødevarer være rå og ikke overkogt og langtidsstegt, ikke overspise, undgå dehydrering og aktivitet hvor der svedes for meget. Her er det yoga og meditation og rolig motion der styrker yin.

Symptomer på Nyre yin svækkelse er bl.a:
Svimmelhed, tinnitus, hukommelses problemer, smerter i knogler, lændesmerter, forstoppelse, sparsom mørk urin, kraftige menstruationer, træthed, udmattelse, depression, frygt, angst, rastløshed, søvnløshed, nattesved, hedestigninger og blussende røde kindben.

Men Nyre yin og Nyre yang er dybt afhængig af hinanden, så det hjælper ikke at styrke yang for så ødelægger man yin og ligeledes omvendt. Så det er en balance gang mellem yin og yang generelt for at opnå harmoni.

Hvordan kan du rette op på Nyre energien.

Hvis nu vi tager et eksempel, at du har en del symptomer på Nyre yang svækkelse, men der er også lidt symptomer fra Nyre yin svækkelse og dette vil altid ske, hvis symptomerne har stået på for længe. Nyrerne er tæt forbundet, så på et tidspunkt kommer der ubalance i både Nyre yang og Nyre yin på samme tid. Det ses meget ofte hos meget ældre mennesker, fordi deres Nyre energi er ved at rende ud. Men det foruroligenede er, at der kommer flere middelaldrende mennesker med denne tendens af udmattelse.

Tilbage til eksemplet, det du kan gøre med kosten er at spise overvejende fødevarer fra Nyre yang og tilberede det som det skal under Nyre yang. For at nære Nyre yin kan du spise en smule rå fødevarer ind i mellem, som der står under Nyre yin.
Pas på med at være for aktiv i starten. Det dræner det du er ved at bygge op, så hold dig til et par raske gåture det er godt for både yin og yang. Når du generelt får mere stabil energi i din hverdag kan du kaste dig ud i mere krævende aktivitet.

Husk er det Nyre yin der er mest svækket og der er få symptomer fra Nyre yang, skal du gøre det modsatte med kosten. Fordi det er to modsatrettet energier.

Nyrer

 

 

 

 

Kunne du tænke dig at læse om Milten, og styrke din fordøjelse?

 

Kærlig hilsen..

Lisbeth Holm

Lisbeth Holm

Din behandler
Ejer af Silke Akupunktur

Silke Akupunktur

Hos Huset for Sundhed og Balance
Tagensvej 70, 2 sal
2200 København N

Tlf.: 22 93 00 14
E-mail: lisbeth@silkeakupunktur.dk
Følg med på Facebook

Telefontider

Mandag – torsdag
fra kl. 09.00-18.00

Åbningstider

Mandag til Torsdag.

Du kan se ledige tider under "Bestil tid".