Ved balance i træelementet er sindet åbent og frit – ved ubalance kramper du sammen i smerte.

Leveren er det organ inden for akupunkturen, der kan få krop og sind til at flyde uden hindring. Der skal passes på den, for den kan sætte en række af ubalancer i spil.

Lever energien hører til i foråret, den har lige så kraftig en energi som foråret selv. Alt spirer og springer ud, kravler op af jorden i et dynamisk flow. Fysisk som psykisk påvirker den dig.

Det fremgår i teksten, at der står skrevet med et stort bogstav ved organer og blod, det er den kinesiske tankegang det drejer sig om. Står det med lille bogstav er det vestlig tankegang. Eksempel, Leveren(kinesisk), leveren(vestligt, vores fysiske lever).

Livsenergi (Qi)

Hver årstid har sine opgaver også for dine organer. Din livsenergi, også kaldet Qi (tji), er den vigtigste energi man arbejder med i akupunkturen. Den kommer i ubalance på grund at din livsstil, din kost og klimaet, og kan forårsage sygdom og lidelser. Den flyder i et meridian system der ligger i kroppen og i dine organer, det er livsenergien man kontakter og bringer i balance med akupunktur nålene.

Livsenergi løber gennem kroppen, ligesom årstiderne løber gennem året med vinter, forår, sommer og efterår. I følge den kinesiske visdom repræsentere hver årstid et element som er følgende:

Leveren

Foråret repræsenterer træelementet, som hovedsagelig kontrolleres af leveren.
Sommeren repræsenterer ildelementet, som hovedsagelig kontrolleres af hjertet.
Sensommeren repræsenterer jordelementet, som hovedsagelig kontrolleres af milten.
Efteråret repræsenterer metalelementet, som hovedsagelig kontrolleres af lungen.
Vinteren repræsenterer vandelement, som hovedsagelig kontrolleres af nyrene
.

Som en spiral bevægelse flyder livsenergien som sagt, igennem de forskellige organer og meridianer. De har hver deres højdepunkt i hver deres årstid. Hvert element har tilknyttet følelser, smag, farve, lyd (den stemmeføring man har) og andre specielle egenskaber. Forskellige opgaver der skal udføres for at holde din krop i harmoni. Kommer der en disharmoni manifesterer det sig som mangler, symptomer og lidelser.

Leveren (træelementet)

Træelementet hører foråret til. Det er tiden hvor der sker forandring, ting springer ud, kreativitet og visioner fødes, projekter startes, den spirende forårs energi sprudler, du vil bare udenfor og nyde de lyse timer, kigge på de smukke blomster, suge hele verden ind i en indånding, og se mod solen som en lille smuk erantis. Lige som træets grene der bøjer sig i vinden, kan du bøje og give efter uden at miste din struktur.

Leveren

Galdeblæren (træelementet)

Som arkitekten har brug for håndværkeren, har leveren brug for galdeblæren. Den er vores beslutningstager og koordinator. Galdeblærens livsenergi omsætter planerne til beslutninger, hvor mange mursten skal vi bruge, hvad koster det, hvor dybt skal vi grave, hvor højt kan vi bygge? Det er beslutningen og koordinationen, som håndværkeren (galdeblæren) og arkitekten (leveren) skal bruge for et projekt kan lykkedes.

Træelementet styrer dine øjne, ikke kun det fysiske øje, men også evnen til at se det, der ikke kan ses. Du gennemskuer hurtigt hvad der sker omkring dig. Følelserne vrede, frustration, aggression tilknytter sig træelementet. Du må gerne have en sund og hensigtsmæssig vrede, som kan hjælpe dig med at sige fra over for ting, du ikke vil finde dig i.

Men ved ubalance i træelementet bliver vreden fastlåst. Du bliver typen der altid brokker sig, du kan ikke sige fra på en hensigtsmæssig måde, du udvikler arrogance, utålmodighed og humørsvingninger. Kan ikke træffe en beslutning, alt flyder og sejler for dig. Desuden kan  der i forvejen være en masse fysiske symptomer såsom: træthed, oppustet, forstoppelse, mavesmerter, irritabel tyktarm, hovedpine, migræne, PMS (præmenstruelt syndrom), konstante muskelspændinger og muskelsmerter, problemer med øjnene og meget andet.

Leveren

I den kinesiske medicin hedder det, at leveren stagnerer, hvilket påvirker galdeblærens energi i planlægning og i evnen til at træffe de rigtige beslutninger. Der er ikke noget harmonisk og dynamisk flow i kroppen, hverken fysisk eller psykisk.

 

Hvad kan du selv gøre?

LeverenFysisk bevægelse og ikke bare en gang om ugen, men gerne hver dag. Det behøver ikke være hård fysisk træning hver dag. Hvis du har et stillesiddende job er det meget vigtigt med bevægelse. Er du udsat i dine omgivelser for “negativ energi” såsom, stress, frustrationer, dårligt arbejdsmiljø, vrede eller depression fra en person der er meget tæt på dig? Det påvirker i den grad dit humør. Måske har du prøvet det, at være fastlåst i en negativ følelse som ikke er dig, men du er blevet trukket godt og grundig ind i den.

KOM UD af den hurtigst muligt, gå en tur ud i skoven eller sid i bilen (hvor ingen hører dig) eller brug en pude til at råbe i. Råb og skæld ud så meget du overhoved orker. Det kan virke meget grænseoverskridende. Følelsen bagefter er en dyb afslappelse og du kommer faktisk til at grine, også lidt af dig selv, men du får luft igen. Folk med en kraftig og nærmest råbende stemme har ofte ubalance i træelementet.

 

Hvad kan jeg spise og hvad skal jeg holde mig fra?

Kosten har som altid en betydning. Det du skal være opmærksom på, er de fødevarer der rent faktisk kan forværre ubalancen i træelementet. Det du helst skal undgå er: fed mad, friturestegt og grillet mad, overdreven forbrug af medicin, for mange nødder hver dag, rødt kød, chili, alkohol, kaffe, sort te, sukker og generelt fødevarer af en ringe kvalitet.

Men der er gud ske lov fødevarer der kan hjælpe til at “opløse” denne stagnation der er opstået. Disse fødevarer er blandt andet: artiskok, mælkebøtte, citron, gulerod, porre, selleri, rug, pebermynte, jasmin med mere.
Men det stakkels træelement har det med at skabe ubalancer i nogle af de andre organer, som også giver fysiske og psykiske symptomer.

 

Ven eller fjende, du bestemmer selv.

LeverenDet kære træelement kan blive din værste fjende, når den er i ubalance. Den kan komme til udtryk i forskellige grader, som du ikke kan flygte fra, lige meget hvor du går hen, er den tilstede fysisk som psykisk. Det kan give sig udtryk i små irritationer, hvor der er symptomer på lidt af hvert i mindre grad. Men de kan udvikle sig til, at du nærmest føler dig krøllet helt sammen både psykisk og fysisk.
Når der er balance og harmoni, kan den også blive din bedste ven og følgesvend. Derved kan den give dig hjælp til at træffe de rigtige beslutninger i livet.

Du kan også læse om Nyrens energi eller Miltens energi.

Kærlig hilsen..

Lisbeth Holm

Lisbeth Holm

Din behandler
Ejer af Silke Akupunktur

Silke Akupunktur

Hos Huset for Sundhed og Balance
Tagensvej 70, 2 sal
2200 København N

Tlf.: 22 93 00 14
E-mail: lisbeth@silkeakupunktur.dk
Følg med på Facebook

Telefontider

Mandag – torsdag
fra kl. 09.00-18.00

Åbningstider

Mandag til Torsdag.

Du kan se ledige tider under "Bestil tid".