Ved balance i ildelementet, har du et åbent hjerte og kan rumme livet – ved ubalance mangler du glæde, har angst og dårlig søvn.

Hjertet er det organ der kommer oftest i ubalance. Da det rummer alle dine følelser, er din indre kejser, der styrer og holder dig i live, både psykisk og fysisk. Det er det overordnet overblik særligt i dit sind.

Det fremgår i teksten, at der står skrevet med et stort bogstav ved organer og blod, det er den kinesiske tankegang det drejer sig om. Står det med lille bogstav er det vestlig tankegang. Eksempel, Hjerte(kinesisk), hjerte(vestligt, vores fysiske hjerte).

Livsenergi (Qi)

Hver årstid har sine opgaver også for dine organer. Din livsenergi, også kaldet Qi (chi), er den vigtigste energi man arbejder med i akupunkturen. Den kommer i ubalance på grund at din livsstil, din kost og klimaet, og kan forårsage sygdom og lidelser. Den flyder i et meridian system der ligger i kroppen og i dine organer, det er livsenergien man kontakter og bringer i balance med akupunktur nålene.

Livsenergi løber gennem kroppen, ligesom årstiderne løber gennem året med vinter, forår, sommer og efterår. I følge den kinesiske visdom repræsentere hver årstid et element som er følgende:

Foråret repræsenterer træelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Leveren.
Sommeren repræsenterer ildelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Hjertet.
Sensommeren repræsenterer jordelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Milten.
Efteråret repræsenterer metalelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Lungen.
Vinteren repræsenterer vandelement, som hovedsagelig kontrolleres af Nyrerne
.

Hjertet

Som en spiral bevægelse flyder livsenergien som sagt, igennem de forskellige organer og meridianer. De har hver deres højdepunkt i hver deres årstid. Hvert element har tilknyttet følelser, smag, farve, lyd (den stemmeføring man har) og andre specielle egenskaber. Forskellige opgaver der skal udføres for at holde din krop i harmoni. Kommer der en disharmoni manifesterer det sig som mangler, symptomer og lidelser.

Hjertet (ild elementet)

Sommeren repræsentere ild elementet, som hovedsageligt kontrolleres af Hjertet. Det er her du bliver ” varm om hjertet”, så at sige. Du har nemmere ved at blive glad, forelsket og følelsen af, at være mere åben for det der sker i dit liv.

HjertetBlomsterne står i fuld flor med de skønneste farver og dufte, det er lige til at blive forelsket. Alt er sprunget ud, skoven er grøn og engene blomstrer, solen varmer dit indre og bruner din hud. Du har mere lyst til at være åben og lukke andre mennesker ind.
Der er tid og overskud til tilfældigheder, et pludseligt grill arrangement, et hurtigt smut med en ven eller veninde på cafe eller en restaurant.

Prøv at tænke tilbage på de tidligere somre, hvor meget nemmere det hele er og hvor hyggeligt det er. Bare det at komme ud af døren om morgenen, når garderoben står på let tøj og lette sko. Bare det er en psykisk befrielse ikke at være låst inde i tøj.
Men Hjertet i kinesisk filosofi har nogle funktioner jeg synes du skulle vide noget om. Det kan måske være med til at give dig en “aha” oplevelse, eller du kunne overveje om der skulle ændres noget i dit liv eller din personlighed. Det er vigtigt, at være åben for nye forandringer i livet, det er det der gør dit liv værdifuldt og spændende.
Hjertet

Hjertet er mere end en muskel der pumper

Hjertet er den muskel der pumper dit blod rundt i kroppen, hele tiden og altid fra foster stadiet til du dør. I den kinesiske filosofi har Hjertet også andre funktioner, især de psykiske aspekter af hele din personlighed. Kineserne kalder Hjertet er kejseren i din krop. Det præsenterer alle dine emotionelle, mentale, intellektuelle og spirituelle evner og aktiviteter, der udgør din helt egen personlighed.

Hjertet styrer Blodet, blodårer, cirkulation af blodet, tale, smagssans og ad den vej ”åbner” den til din tunge. At smage på livet og tage det ind, fysisk men også psykisk.

Hjertet huserer et begreb kineserne kalder ”shen”. ”Shen” er din sjæl og din ånd. I ”shen” bor alle dine følelser, mentale, intellektuelle og spirituelle evner. Din indsigt og samhørighed med andre mennesker, din hjernes mentale bevidsthed, tanker, hukommelse og ikke mindst din søvn. Evnen til at få en god og rolig søvn.

Eftersom Hjertet styrer dit Blod er det vigtigt, at Blodet er i balance. Blodet kommer i balance med blandt andet kost og her har Milten en betydning for Blodet og Hjertet, at Milten er i rimelig balance.
I kinesisk filosofi sender Milten (som kontrollerer din fordøjelse), alt den nærende energi fra maden op til Hjertet, som her omdanner det (ved hjælp af Lungerne) til Blod.

Jeg ved godt det lyder lidt mystisk det jeg lige skrev nu, men det giver lidt mere mening, når du læser om Milten, så hæng på for det er en ret spændende indsigt.
Det er vigtigt at Hjerte Blodet, som det så fint hedder, er i rimelig balance, for det er også her ”shen” er tilstede. Så med andre ord bor ”shen” i Hjerte Blodet.

Symptomer der opstår ved ubalance

Hvis Hjerte energien(Qi) og Hjerte Blodet er svagt opstår der psykiske og fysiske problemer såsom: depression, dårlig hukommelse, mental rastløshed, dystre tanker, angst, ked af det, manglende glæde, ingen udstråling i øjnene, taler hurtigt og meget, griner overdrevet af alt, hjertebanken, svimmelhed, drømmer meget med evt. mareridt, bliver meget hurtigt nervøs eller forskrækket, blege læber, bleg hud, huden kan blive lidt gennemsigtig at se på, søvnløshed, døsighed, dvask og i de helt ekstreme tilfælde bevidstløshed.

Er Hjerte energien(Qi) stærk og Blodet næret med rette kost og de rette forudsætninger i dit liv, oplever du en rolig og dyb søvn, du er glad og tilfreds med dit liv. Du har en god kontakt med dig selv og samhørighed med andre mennesker. Huden er let rosa og har en naturlig glød (Blodet nærer huden). God hukommelse, positiv mental aktivitet, balance i det følelsesmæssige liv, klar bevidsthed og klare tanker til at træffe de rette beslutninger.

Tyndtarmen (ild elementet)

Tyndtarmen er Hjertets partner i ild elementet. Det giver ikke så meget mening, at de to organer er sammen, som det gør med Lever og Galdeblære. Rent fysisk har de ikke så meget med hinanden at gøre, og i akupunkturen bruger man ikke Hjerte akupunktur punkter til at påvirke Tyndtarmen, og ligeledes omvendt.

Men psykisk har de en forbindelse til hinanden. Tyndtarmens psykiske aspekt påvirker din bedømmelse og din beslutning. Det, at du har en klar bedømmelse og kan træffe en klar beslutning. At have klarhed i dit sind, til at skille ret fra uret i de beslutninger du træffer i dit liv.

Hele ild elementet kommer i ubalance, ved andre organ ubalancer i kroppen eller længerevarende følelsesmæssige påvirkninger.

Hvad kan jeg selv gøre?

HjertetHer har de andre organ energier absolut en indflydelse på Hjertet, eftersom Hjertet rummer alle følelser. De følelser der også er tilstede i de andre organ energier.
Du kan igennem kost styrke og nære din Hjerte energi og dit Hjerte Blod.

 

Fødevarer der kan styrke din Hjerte energi er blandt andet

Quinoa, havre, ris, rosmarin, hvidløg, æble, forårsløg, anisfrø, oksekød, fasan, kikærter og linser.

Fødevarer der kan nære dit Hjerte Blod er blandt andet

Alger, havtorn, røde druer, rødbede, rød peber, gedemælk, kylling, æg og angelika sinensis.

Der er visse faktorer der skal undgås eller begrænses, der kan få Hjertet i ubalance, disse er bl.a.:
Stress, alkohol, cigaretter, grillet og fed mad, begræns kraftige krydderier, iskolde drikke, yoghurt, flødeis, frosne bær og frugt, fødevarer eller drikke der dehydrere kroppen.

Men under kosten er det vigtigt, at Milten er i balance. Milten kan du læse om i dette indlæg.

 

Er der mere du kan gøre?

Ryd op i dit liv.
At rydde op i sit liv kan for mange være meget provokerende. Ved at rydde op mener jeg, dit tøj, personlige papirer, loftet, kælderen, skuret, venner, job og sågar familie.

Det kan betale sig at rydde op i det, der er muligt at rydde op i, sige fra, træffe rette beslutninger, have klar tale om det man ønsker.

Det giver en god Hjerte energi.

Psykolog hjælp.
Har du det svært i perioder, og har manglende overskud til at komme igennem livet. Så få den fornødne hjælp og let dit hjerte, så at sige. Det kan være en stor hjælp, at se nye sider og nye vinkler på sit eget liv, når en professionel får vendt tingende op og ned. Det er ikke altid, men kan se sig ud af sine problemer. Få hjælp til dem.

Det giver også en god Hjerte energi.

Hjertet

 

 

 

 

Kærlig hilsen..

Lisbeth Holm

Lisbeth Holm

Din behandler
Ejer af Silke Akupunktur

Silke Akupunktur

Hos Huset for Sundhed og Balance
Tagensvej 70, 2 sal
2200 København N

Tlf.: 22 93 00 14
E-mail: lisbeth@silkeakupunktur.dk
Følg med på Facebook

Telefontider

Mandag – torsdag
fra kl. 09.00-18.00

Åbningstider

Mandag til Torsdag.

Du kan se ledige tider under "Bestil tid".