Ved balance i metalelementet er du åben for inspiration og ideer – ved ubalance er du tynget af sorg og har svært ved at give slip på tanker.

 

Lunger er som en omvandrende respirator, der holder dig i live dag og nat ligesom hjertet. Det handler om at tage ind og give slip. Tage livet ind og blive inspireret af det, og give slip på det liv der ikke er til gavn for dig. Dine Lunger har sin energi i efteråret. Bliver du syg i efteråret, kan det betyde din lunge energi er blevet svag.

lunger

Det fremgår i teksten, at der står skrevet med et stort bogstav ved organer og blod, det er den kinesiske tankegang det drejer sig om. Står det med lille bogstav er det vestlig tankegang. Eksempel, Lunger(kinesisk), lunger(vestligt, vores fysiske lunger).

Livsenergi (Qi)

Hver årstid har sine opgaver også for dine organer. Din livsenergi, også kaldet Qi (chi), er den vigtigste energi man arbejder med i akupunkturen. Den kommer i ubalance på grund at din livsstil, din kost og klimaet, og kan forårsage sygdom og lidelser. Den flyder i et meridian system der ligger i kroppen og i dine organer, det er livsenergien man kontakter og bringer i balance med akupunktur nålene.

Livsenergi løber gennem kroppen, ligesom årstiderne løber gennem året med vinter, forår, sommer og efterår. I følge den kinesiske visdom repræsentere hver årstid et element som er følgende:

 

Lunger

Foråret repræsenterer træelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Leveren.
Sommeren repræsenterer ildelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Hjertet.
Sensommeren repræsenterer jordelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Milten.
Efteråret repræsenterer metalelementet, som hovedsagelig kontrolleres af Lunger.
Vinteren repræsenterer vandelement, som hovedsagelig kontrolleres af Nyrerne
.

 

Som en spiral bevægelse flyder livsenergien som sagt, igennem de forskellige organer og meridianer. De har hver deres højdepunkt i hver deres årstid. Hvert element har tilknyttet følelser, smag, farve, lyd (den stemmeføring man har) og andre specielle egenskaber. Forskellige opgaver der skal udføres for at holde din krop i harmoni. Kommer der en disharmoni manifesterer det sig som mangler, symptomer og lidelser.

 

Når efterårets kølige og klare luft oprinder bevæger vi os ind i metalelementets årstid. Himlen bliver klar og gennemsigtig, det er næsten som om vi kan kigge ind i universet.

 

Meditationsteknikker verden over har åndedrættet som udgangspunkt. Ved at være opmærksom på din vejrtrækning kan du få kontakt til din egen krop og bevidsthed.

 

Undersøgelser viser, at de fleste mennesker trækker kun vejret i den øverste del af lungerne. Der kan være fysiske årsager såsom Lungertobaksrygning, fugtig og dårlig indeklima, sidder foroverbøjet og lukker sammen i brystkassen. Psykiske årsager kan påvirke din vejrtrækning med bekymringer, angst og sorg gør at vejrtrækningen bliver overfladisk og til tider lidt for hurtig. På denne måde bliver der optaget for meget kuldioxid i kroppen og dine celler bliver ikke iltet korrekt. Alene dette kan give træthed og udmattelse både psykisk, men også fysisk.

 

Lunger

LungerMetalelementets opgave er, at tage ind og at skille sig af med. Lungerne tager luften ind, fylder kroppen med livgivende qi (livsenergien). Det er her i Lungerne at din livsenergi (qi) bliver til i et smukt sammenspil med Milten. Milten var det organ der transporteret og transformeret den mad og drikke du indtager og trækker den gode livsenergi ud af fødevarerne, så din krop kan få en god næring.
Denne livsenergi fra føden transporteres op til dine lunger, som sammen med indåndingsluften danner din livgivende livsenergi (qi).

Det vil med andre ord sige, at hvis du får en dårlig kost, som du ikke kan få en god og nærende qi ud af og hvis luften er fugtig eller du er ryger kommer der ikke nogen god og nærende qi til din krop og du ældes hurtigt.
Hvis du er den der kan lide at sidde foran computeren, og spise junk food, som er dårlig mad og foroverbøjet stilling giver det ikke den bedste næring til hverken krop eller sjæl.

 

Lungernes opgave er at tage ny inspiration ind, overgive sig til nye ideer, nye måder at tanke på.
Også det rytmiske aspekt står Lungerne for. Den livslange vekselvirkning mellem ind- og udånding afspejles i livets andre gøremål: sove/vågne, spise/udskille, arbejde/fritid…

 

Tyktarmen

LungerEr det andet organ, der er knyttet til metalelementet. Dens opgave er at skille sig af med. Den er dit systems skraldemand.
Om efteråret forsvinder farverne ned i jorden, bladene falder af træerne og en forrådnelsesproces begynder. Hele naturen takker af for denne gang og indstiller sig på vinterens hvile.
Naturens store kompostering foregår også inde i din krop, som den sidste del af fordøjelsesprocessen sker der i tyktarmen en renselsesproces, hvor den sidste væske optages i din krop, og affaldsstofferne elimineres. Din krop skiller sig af med det, den ikke har brug for.

Tyktarmsmeridianen varetager også i overført betydning vor adskillelsesproces. At kunne sige farvel til at gammelt venskab, som ikke er frugtbart længere, at turde sige et job op, som man har erkendt gør én syg, at kunne skille sig af med en forhadt ægtemand osv.

Når metalelementet kommer i ubalance

 

Træthed, udmattet, svagt åndedræt, kort åndedræt, hoste med svag lyd, lav stemme, blegt ansigt, tyndt vandigt slim i svælget, modtagelighed for infektioner, gentagne luftvejsinfektioner (som forkølelser, influenza, halsbetændelse, bronkitis mm.), allergi, astma, sorg, lavt selvværd, svært ved at give slip på følelser og tanker, forstoppelse, diarré og oppustethed.

 

Hvad kan du selv gøre?

Fordi metalelementet er designet til at sige farvel, hører følelsen sorg hertil. Fordi sorg er ikke altid accepteret i vort samfund, gemmes den ofte væk dybt i sindet. Men hvis man er fyldt med undertryk sorg og andre svære følelser er man ikke i stand til at lade sig inspirere og tage nye ting ind. Vær i en terapeutisk selvudviklingsproces, for her vil der komme gammel sorg og andre af sindets slagger op – med en stor lettelse til følge. Som at få lettet en “sten” fra hjertet. Evnen til at tage nyt ind vender pludselig tilbage, og du vil igen være i stand til at lade dig inspirere.

 

Se på dit liv. Er der personer eller ting, som ikke giver dig glæde længere, men som kun trætter dig og gør dig syg? Bugner dine skuffer og skabe af gamle projekter, ting og sager, som du ikke længere har noget positivt forhold til? Så er tiden inde til at skille dig af med det.
Rens ud i dine gemmer og behold kun det, der for alvor betyder noget for dig.
Få afsluttet dine opgaver

Kostmæssigt kan du også hjælpe Lungen og Tyktarmen på vej ud af en ubalance.

Kostråd til Lungen og Tyktarmen er bl. a.:

LungerSild, hvidfisk, karpe, and, vagtel, grønkål, pastinak, persillerod, forårsløg, blomkål, gulerødder, løg, svampe, anis, basilikum, ingefær, kardemomme, timian , kamille, hvidløg, havre, hirse og ris

 

 

 

Kærlig hilsen..

Lisbeth Holm

Lisbeth Holm

Din behandler
Ejer af Silke Akupunktur

Silke Akupunktur

Hos Huset for Sundhed og Balance
Tagensvej 70, 2 sal
2200 København N

Tlf.: 22 93 00 14
E-mail: lisbeth@silkeakupunktur.dk
Følg med på Facebook

Telefontider

Mandag – torsdag
fra kl. 09.00-18.00

Åbningstider

Mandag til Torsdag.

Du kan se ledige tider under "Bestil tid".